KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Ne my, ale Starostové rozbili koalici

Ne my, ale Starostové rozbili koalici

Přidáno 28. 7. 2017
Mladá fronta DNES

Předčasný konec koalice lidovců se Starosty budí zlou krev. Starostové mají jasno: je to vina lidovců, kteří na poslední chvíli couvli z obav kvůli průzkumům, že strany společně nepřekročí potřebnou desetiprocentní hranici hlasů. Ale poslanec a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík tvrdí, že je vše jinak.

* Mluvíte o tom, že Starostové porušili dohodu. Jak tomu máme rozumět? Vy jste přece první vycouvali ze společné koalice.

Je to jednoduché. Dohoda byla, že pokud na začátku července preference nebudou dostatečné, začneme to řešit. A to se taky stalo.

* Vedení Starostů ale tvrdí, že žádná taková dohoda nepadla.

Prostě byla. Tím to hasne. Nevím, proč teď říkají, že to není pravda. Minulý týden jsem mluvil s Martinem Půtou (hejtman Libereckého kraje za Starosty – pozn. red.), který mně osobně řekl, že vedení STAN připouští, že taková dohoda byla. Možná byla neformální, mohlo dojít k nějakému šumu, ale to na tom nic nemění.

* Vy jste u té dohody byl?

Ne, ale mám na to svědky. A řeknu to tak, že kdyby nebyla možnost zatáhnout za tuto záchrannou brzdu, těžko si dokážu představit, že by třeba zrovna náš Zlínský kraj kývl na naléhání Starostů, ať spolu jdeme do koalice. Pochopil jsem to tak, že Starostové v případě nepříznivého vývoje upozadí potřebu emancipovat svoji značku. A to znamenalo jediné, že budou na našich kandidátkách. Jestli to oni pochopili tak, že zatáhnutí za záchrannou brzdu znamená samostatnou kandidaturu, pak to beru. Ale znamená to, že koalici rozbili oni, ne my.

* Jak mohli koalici rozbít STAN, když vy jste jako první minulý týden přišli s tím, že už vám tato forma spolupráce nevyhovuje?

Pokud jejich záchranná brzda je taková, že místo společné kandidatury chtějí jít do voleb sami, pak tu koalici rozbili oni. Myslel jsem si, že nadřadí zájem státu nad zájem STAN. Ale beru to. Jenom ať o mně a o nikom jiném neříkají, že jsme to udělali my. Výroky pana Rakušana a dalších, že jsou lidovci zbabělci, zatímco my jsme minulý týden drželi basu a nekomentovali to, mi přijdou hodně nefér. Když si přečtu ty blitky některých příznivců hnutí STAN, jak jsme proradní, je mi z toho velmi smutno.

* Starostové ale mají k naštvání důvod. Na všech úrovních jste si odsouhlasili koalici a vy jste z ní na poslední chvíli vycouvali.

Ne, tak to není. Měli jsme dohodu, že zatáhneme za záchrannou brzdu. Mohli jít na naše kandidátky se všemi těmi bonusy, které by jim nikdo v životě nenabídl. Byly to velmi velkorysé podmínky, my jsme je rozhodně nebrali jako nějaký přívěsek. Měli by lídry kandidátek skoro v polovině krajů. Pro nás byli naprosto seriózní partner a to, co jsme udělali, byla jen formální změna. To přece museli chápat. Přesto si dohodu vyložili tak, že rozbijí koalici. Dobrý, tak to udělali, rozbili koalici. My jsme jenom chtěli dodržet dohody.

* Zmínil jste, že vám někteří nadávají do zbabělců. A není tomu tak, když stačí pár průzkumů a hned couváte?

To není zbabělost, ale odpovědnost. Jasně jsme se dohodli, že pokud se naši voliči bojí propadnutí hlasů, a právě proto nejsme schopni přetavit náš obrovský potenciál v reálné preference, něco s tím uděláme. Tak jsme s tím něco udělali.

* Vaši kolegové z vedení dál mluví o tom, že chtějí spojovat středové strany a spolupracovat se Starosty. Když vás tak poslouchám, je to ale teď vůbec možné?

Není to na pořadu dne. Programově máme k sobě velmi blízko, i když my jsme samozřejmě vyhraněnější, vyprofilovanější. Ale ta spolupráce jistě má smysl a fandím jí. Vždy jsem ji také podporoval. Jen mi byla bližší forma s podporou.

* Politolog Stanislav Balík říká, že byla chyba, že jste v rámci koalice pracovali se značkou lidovci a Starostové. Pokud jste se chtěli stát skutečně novou silou, nebylo by lepší vytvořit značku evokující něco skutečně nového, jako byla třeba čtyřkoalice?

To jsou takové hraběcí rady. Byl tady podobný návrh, právě Starostové přišli s tím, že bychom vytvořili nějakou umělou stranu, kde bychom se integrovali. Ale bylo málo času, nestihli bychom to dostat mezi lidi. Druhá věc je, že jsem v politice kvůli určitým hodnotám. Třeba já jsem přes svůj věk v KDU-ČSL od roku 1995. Vím, že některým ten název nevoní. Ale je to tradiční značka a já jsem na ni hrdý. Otázka změny názvu se u nás objevovala často, ale nikdy k ní nedošlo. Dokonce jsme nezredukovali ani ten historický název Československá strana lidová. U části veřejnosti jsme podle mě vnímáni neprávem negativně a je fakt, že bychom se měli zamyslet, jak to změnit.

* Které nálepky vám vadí?

Třeba ta, že lidovci budou za každou cenu v každé vládě. Slyšíme to od Miroslava Kalouska, ODS a ČSSD. Přitom zrovna Miroslav Kalousek byl z partaje smeten, protože chtěl koalovat s komunisty. Mohli jsme jít v roce 2006 do vlády, ale my jsme to razantně odmítli. A teď od Kalouska a jeho pohrobků, kteří mezitím odešli a založili si konkurenční projekt, slýcháme, jak chceme být v každé vládě. Stejně tak od ODS s ČSSD, které proti sobě před volbami v roce 1998 brojily a pak udělaly největší politickou hanebnost v porevoluční historii, rozparcelovaly si zemi na základě opoziční smlouvy. Ti lidé jasně ukázali, že pro koryta udělají cokoli. A teď nám budou něco podsouvat.

* Nebojíte se, že poté, co se mezi vámi a Starosty stalo, můžete mít problém získat i těch jasně vypadajících pět procent hlasů?

To si vůbec nepřipouštím. Pokud se to bude prezentovat objektivně, nemám obavy. I sami jsme byli schopni atakovat dvouciferný výsledek. Naše preference totiž byly vždycky podhodnocované. Před čtyřmi lety jsme v průzkumech většinou neměli ani těch pět procent, nakonec jsme jich měli přes šest. Teď jsme se stabilně pohybovali mezi sedmi až devíti procenty.

* Z toho usuzujete, že byste mohli mít deset či jedenáct procent?

Je pravda, že tato záležitost nás může poškodit. Ale musíme napnout síly a vysvětlit, že jsme nikoho nepodrazili, že jsme na sebe nechali plivat za cenu slušnosti. Musíme hodit za hlavu, co se stalo. Máme program, který umí oslovit voliče.

* Do společné kampaně jste investovali šest milionů korun. Nebudou vám teď chybět?

Chybět to samozřejmě může, ale berme to jako realitu. Teď jde o to, vybudit členskou základnu, kterou máme obrovskou a vždycky nám pomohla. To bylo vždycky největší plus naší strany.