KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Obyvatelé Zlína chtějí MHD zdarma pro děti a seniory

Obyvatelé Zlína chtějí MHD zdarma pro děti a seniory

Přidáno 2. 5. 2018

Zlín, 2. 5. 2018 – Skupina obyvatel Zlína žádá zástupce města o zavedení bezplatného jízdného v MHD pro děti do 15 let a seniory. Tento záměr chce podpořit i sběrem podpisů v ulicích města. Doprava zdarma by měla nejen ulevit rodinným rozpočtům a peněženkám seniorů, ale rovněž motivovat i další rodiče k tomu, aby své děti posílaly do škol hromadnou dopravou. Souhlas s návrhem vyjádřila i krajská radní Michaela Blahová.

Zástupci této občanské iniciativy si proto zřídili i petici a chtějí s ní obejít ulice města. „V tuto chvíli máme podporu mnoha desítek známých a přátel, rádi bychom s návrhem oslovili co nejvíce rodin a seniorů, a v případě prosazení pomohli nejen jejich financím, ale i samotné dopravě ve Zlíně,“ uvádí jeden z navrhovatelů Kamil Šimeček a dále k tomu dodává: „Domníváme se, že město by opatřením motivovalo i mnohé další rodiče k tomu, aby posílaly své děti do škol MHD a nevozily je tam svými auty. Trochu by to ulevilo přetížené dopravě v ranní špičce, a zároveň by se tím i děti učily, že je běžným standardem jezdit po městě hromadnou dopravou a nikoliv auty.“

Provozovatel hromadné dopravy DSZO aktuálně umožňuje jízdné s různými slevami pro určité skupiny cestujících, avšak jízdné zdarma platí pouze pro děti do 6 let. Podle uvedeného záměru by se bezplatné jízdné rozšířilo na školáky do 15 let a nově zavedlo i pro seniory. „Pro naše spoluobčany v seniorském věku bychom chtěli pro bezplatné jízdné navrhnout hranici od 70 let, ale nebráníme se i diskuzi o nižší věkové hranici,“ sděluje další ze zástupců občanské skupiny Vojtěch Volf.

Odkaz na podepsání online ankety zde.
Petiční arch ke stažení zde.

V
íce informací: