KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Postoj KDU-ČSL k návrhu tzv. Dublinu IV

Postoj KDU-ČSL k návrhu tzv. Dublinu IV

Přidáno 8. 5. 2018

KDU-ČSL se diskuzi o revizi tzv. dublinského systému věnuje od jejího počátku. V létě 2016 byl předložen návrh Evropské komise a v září téhož roku byl tento návrh projednán ve Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. jen pro upřesnění dodáváme, že usnesení tohoto výboru mají sílu a jsou považovány za usnesení pléna Poslanecké sněmovny. Stanovisko, které navrhnul a prosadil předseda výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL) se stalo součástí vyjednávací pozice Vlády ČR v Evropské radě a Radě EU. I když  Poslanecká sněmovna se prostřednictvím kompetentního výboru na popud KDU-ČSL přijala pro vládu závazné usnesení, bylo toto téma opět otevřeno na jednání pléna Poslanecké sněmovny letos v lednu. Poslanecká sněmovna drtivou většinou opět přijala usnesení, které vychází z usnesení výboru z roku 2016 (v podstatě je pouze zkrácené). Tato usnesení vyjadřují názor představitelů KDU-ČSL ohledně tzv. Dublinu IV.

Shrnutí hlavních bodů usnesení sněmovního evropského výboru a pléna poslanecké sněmovny navržených Ondřejem Benešíkem (KDU-ČSL)

1. Kategoricky odmítáme povinné přerozdělovací kvóty běženců a jakoukoliv penalizaci za jejich neplnění. Systém povinných kvót (přijaté jako jednorázové opatření) zcela evidentně nefunguje. Za téměř tři roky platnosti bylo z plánovaného počtu 160 000 osob přemístěno cca 32 000. Žadatelé o azyl zjevně preferují pouze některé země EU a umístění do nechtěných států se vyhýbají, nebo z nich odcházejí.
2. Apelujeme na Vládu ČR, aby v jednáních s evropskými partnery prosadila jednomyslné hlasování o jakýkoliv změnách dublinského systému. To zajistí, že pokud např. ČR nebude se změnami souhlasit, bude mít právo veta a nemůže být přehlasována.
3. Naopak podporujeme takové změny, které zabrání zneužívání sociálních systémů žadateli o azyl, zajistí zrychlené azylové řízení a efektivnější návratovou politiku neúspěšných žadatelů o azyl apod.

Postoj KDU-ČSL k Istanbulské úmluvě

KDU-ČSL se kriticky k Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí (tzv. Istanbulská úmluva) vyjadřuje již několik let. Cílem Úmluvy je reagovat na vysoký výskyt domácího a genderově podmíněného násilí. Je třeba zdůraznit, že KDU-ČSL dlouhodobě odsuzuje všechny formy domácího násilí a jednoznačně podporuje rovnost příležitostí pro muže i ženy.
KDU-ČSL však důrazně odmítá takovou interpretaci Istanbulské úmluvy, která by podporovala genderovou ideologii, např. zpochybňování tradiční rodiny (založené na manželství muže a ženy) jejím označováním za „stereotypní pojímání rolí můžu a žen“ apod. Domníváme se, že nikdo není schopen dát politické záruky, že Istanbulská úmluva nebude v průběhu času interpretována v neprospěch rodiny založené na vztahu jednoho muže a jedné ženy a zejména nebude sloužit jako záminka či legislativní opora (1) ke stírání autentických rozdílů mezi mužským a ženským pohlavím a k odstraňování pojmů otec a matka z vládní prorodinné politiky, (2) k zavádění předčasné a násilné sexualizace dětí ve školách prostřednictvím povinné výuky, (3) k pozvolné indoktrinaci právními prostředky na úkor občanské společnosti, (4) k umožnění adopce dětí homosexuálními páry, (5) k vytváření takového systému sociálně-právní ochrany dětí, který nepreferuje komplexní práci s rodinou a nerespektuje subsidiární roli státu k záležitostem rodiny, (5) ke znevažování mateřské role ve vztahu k profesní „kariéře“, apod.

Z těchto důvodů ministři za KDU-ČSL v minulé vládě nehlasovali pro ratifikaci této Úmluvy. Ve Vládě ČR byla Istanbulská úmluva schválena hlasy ČSSD a ANO 2011. Stejně jako naši dnes už bývalí ministři ani poslanci za KDU-ČSL nebudou v Poslanecké sněmovně souhlasit s tím, aby ČR přistoupila k této Úmluvě Rady Evropy.